Viktig info / innan hämtning

(Mer info kommer)

 

På denna sida kommer vi att lägga ut viktig information för dig som planerar att köpa en kanin av oss. Här kan du läsa om saker att tänka på innan köpet, under köpet och självklart efter köpet. 

 

KALENDER

Våra kaniner bor utomhus året om (se mer under fliken "Kaningården"), detta innebär att vi anpassar oss något efter vädret i vårt avelsarbete. Vanligtvis börjar vi att para första honan i slutet av januari, om det inte verkar som att vintern kommer att hålla i sig alltför länge. Detta innebär, om allt går som det ska, att en första leverans sker runt påsk. Vid denna tid parar vi honor med någon/några veckors mellanrum för att ha en stadig tillgång med ungar då efterfrågan är som störst, men ändå ha tid att socialisera dem tillräckligt för att de ska vara så underbara individer som vi vill lämna ifrån oss :) Sista kullen brukar vara runt augusti/september. 

Under lågsäsongen (september-januari/februari) svarar vi sällan på mail och sms. Då vilar vi alla upp oss och spenderar tid med kaninerna. Ni får gärna skicka uppdateringar & även förfrågningar inför våren. Vill ni stå på kö till våren är det bra att skriva ert namn och telefonnr, och ifall ni har några speciella önskemål ang färg, föräldrar, kön osv. Det finns nästan alltid kaniner till alla som står på listan (så länge det inte är något väldigt specifikt), så ni behöver inte vara oroliga att ni får stå utan!

 

ATT VÄLJA KÖN

Om du funderar på att skaffa kanin, och redan bestämt dig för att det ska bli av rasen dvärgvädur, är könet nästa fundering man brukar ha.

Det brukar i regel sägas att hanar är något jämnare i humöret, och är därför att rekommendera om man tänkt ha en ensam kanin. Och att ha en kanin fungerar alldeles utmärkt, då de inte är flockdjur som många tror. Kaniner är egentligen kolonidjur, dvs lever de bredvid varandra istället för med varandra. I praktiken innebär detta att optimala kaninhållningen är flera kaniner i burar/hägn bredvid varandra där de inte behöver träffas och göra upp rangordning i onödan.

Vill man ha två kaniner tillsammans är den bästa kombinationen en kastrerad hane tillsammans med en hona. Förslagsvis köper man en hane tidig vår som då får all uppmärksamhet och kärlek tills han är gammal nog att kastreras. Ca 3 veckor efter kastreringen kan han sättas ihop med en hona. Gärna en lite äldre unge (beroende på personlighet). Denna kombination brukar i princip alltid fungera bra, då rangordningen är naturligt fixad.

Två honor tillsammans fungerar oftast bra, om de är kullsyskon eller har satts ihop i tidig ålder. Det går att sätta ihop äldre honor, men min personliga åsikt är att det är onödigt lidande för kaninerna om man inte har väldigt mycket utrymme. När honorna blir könsmogna vid 8-9 mån ålder gör de upp rangordningen, runt den tiden kan det uppkomma bråk i en tidigare lugn relation. Se då till att de har gott om utrymme, sysselsättning och hus att gömma sig i. Det går oftast över ganska fort. Se dock till att kaninerna inte skadar varandra, men sära inte på dem i onödan. 

 

NÄR DU TINGAR/TINGAT

Vi driver vår uppfödning i hemmet och därför är detta inget arbete jag/vi går till. Vi får många förfrågningar, ibland varje dag, ang besök av tingad kanin eller för att tinga. Vi förstår helt och hållet att det skulle vara så mysigt att få hälsa på kaninen medan den är ung men med tanke på hur många besök det skulle bli och den tiden det skulle ta har vi helt sagt ifrån besök. Det skulle helt enkelt innebära att både tid med familj, men även kaninerna, skulle bli lidande. 

Vi skickar dock gärna bilder och video till er när tiden finns. Kika gärna in på vår instagram & facebook med jämna mellanrum, där vi lägger upp mer vardagliga uppdateringar.

 

HÄMTNING AV DIN KANIN

Att äntligen få hämta hem sin lilla kaninunge är en oerhört spännande upplevelse! 

Det allra första att tänka på är att ta med en transportbur, eller kartong, att transportera din kanin i. En liten kaninunge kan bli stressad och nervös av att separera från sin mamma och sina syskon, och samtidigt åka bil. Därför är det bra med något som håller kaninen på plats under resan hem, och sedan får man hälsa hemma. Lägg gärna lite hö eller halm i botten, och till en lång resa är det bra med en vattenflaska. Tänk på att aldrig lämna din kanin i en varm, eller kall bil! 

Kaninerna hos oss är uppfödda i en småskalig uppfödning, i hemmamiljö. Dvs när du kommer och hämtar din kanin, kommer du hem till oss. Vi vill därför skriva in lite extra här att tiden du fått är reserverad helt till dig, respektera tiden och kom när det är utsatt. Under leveranstider är det många som vill komma till oss, och ibland är hela dagar uppbokade. Följer barnen med under hämtningen är det bra att förbereda dem på att ni är här för att hälsa på er kanin, inte leka med alla superspännande leksaker som finns på vår tomt. 

Eftersom alla kaninungar oftast brukar vara tingade vid hämtning får ni bara hålla i er egen unge, då de andra "tillhör någon annan". Vidare hälsar vi alltid på er unges mamma och pappa, om de finns hemma i kaningården. 

Om inget annat avtalats brukar vi alltid se till att klippa klorna första gången när ni är här och ska hämta kaninen. Dels för att det kan vara tryggt att se hur vi gör, men även hur er kanin upplever det. 

 

EFTER HÄMTING

När ni hämtar hem er kanin får ni med er ett härstamningsbevis samt ett skötselråd. Härstamningsbeviset berättar var kaninen kommer ifrån, gener osv. Det är tyvärr ingen riktig stamtavla. 

Har ni fler frågor än det som står i skötselrådet är ni alltid välkomna att kontakta oss, antingen via telefon eller via mail. Jag svarar på allt jag bara kan, men verkar din kanin sjuk ska du alltid kontakta en veterinär! Det går att ringa och bara få rådgivning även hos dem. 

Behöver ni hjälp med kloklippning kan vi göra det för en symbolisk summa på 50:-/kanin. 

Vi är alltid måna om var våra små ungar hamnar, därför ser vi gärna att ni skickar uppdateringar till oss. Ni kan tex berätta hur det går, hur er kanin har vant sig och skicka bilder. Det är viktigt för oss att veta både hur de ser ut men framförallt hur de är, i vårt framtida avelsarbete. 

Följ oss gärna på facebook - Gosetrollens kaninuppfödning

 

 

 










(Lämna tom)

Välkommen

Alla förtjänar ett eget Gosetroll ♥

Nyhetsbrev

 

Kontakta oss

Elin Pie Alenius
070-7799832
 
[email protected]
 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)